i evo mene opet

9 sij.

preživjela ponedjeljak pa da objavim što je jučer bilo za jesti

ovo vam je super, kao da ste muha na mom zidu 😀 osim kaj nema fotki nereda koji ostavim iza sebe 😀

jeste ikad poželjeli biti muha na nečijem zidu?….i još da vas ne pokušava mlatnuti muhomlatom…

i što se jučer kuhalo

krenula sam u dućan bez ideje za ručak, onda mi je sinulo da bih mogla napraviti faširance, nije bilo nikakvog mljevenog mesa, ni purećeg kojeg obično koristim, ni nekog drugog

onda sam uzela paketić junećih odrezaka i paket iskockane svinjetine za rižoto, dobro, ja to tak ne bih nikad stavila u rižoto bez da očistim s tog mesa sve što mi se ne sviđa, oduvijek mi je predodžba mesa, nekakav crveni ili rozi mišić bez bijelih tragova, božemesačuvaj tetiva i bilo čega drugog što mi je neprožvakljivo, čak i kad sama meljem meso nisam to mogla takvo samljeti

to što nije bilo gotovog mljevenog mesa je zapravo izvrsna stvar jer sam točno znala što je samljeveno, od djetinjstva vodim rat sa svim mljevenomesnim proizvodima, stvarno sam s ribom i povrćem u puno boljim odnosima 😀

onda je trebalo smisliti kako ću napraviti te faširance, prvobitna ideja je bila da nešto skombiniram sa senfom i vrhnjem…i otvorila sam frižider, kad u njemu….ajvar…tako da sam se predomislila

i kako su na kraju napravljeni ti faširanci ili više pljeskavice

samljeveno otprilike 750 g mesa, trećina junetine, dvije trećine svinjetine – svinjetina mi je ipak draža
žličica i pol soli
svježe mljeveni papar dosta obilno, volim vidjeti tragove papra u mesu 😀
2 prstohvata mljevene čili paprike
2 prepune žlice blagog ajvara – moglo bi se reći 4 normalne

sve promiješati, oblikovati u manje ili veće pljeskavice po želji, uvaljati u mješavunu brašna, mrvica i ribanca i peći na ulju na umjerenoj vatri desetak minuta, ja to volim svaki čas okretati, ne volim iznenađenja u vidu zagoretina, a ni polupečeno meso 😉

trebalo je smisliti i prilog, razmišljala sam o svemu i svačemu, onda se sjetila da bih rižu mogla skombinirati s tikvicama koje sam zaboravila staviti na ražnjiće od neki dan i rog paprikom, kojih je isto par komada stajalo čekajući danima da ih upotrijebim

za povrtni rižoto upotrebljeno

1 manji luk
1 rog paprika
2 male tikvice
2,5 dl arborio riže
sol, papar, povrtni temeljac
2 žlice vrhnja za kuhanje – po želji
2 žlice ribanca – po želji

na žlici maslinovog ulja i žlici putra prodinstati sitno nasjeckani luk na umjerenoj vatri da pomekani, dodati narezanu papriku, propirjati par minuta, dodati narezane tikvice, propirjati minutu, dvije, usuti rižu, posoliti, popapriti, pirjati par minuta, podliti temeljcem i dalje lagano kuhati podlijevajući dok riža nije kuhana – oko 7 dl tekućine, kad je skuhano dodati vrhnje i ribanac ako želite, promiješati i začiniti još ako je potrebno

kako je bila nedjelja, odlučila sam napraviti i nekakav desert, kako nisam dugo pekla nikakve muffine, izbor je pao na njih

tako sam išla isprobati jedan recept iz gomile kuharica kojih imam

nisam baš zadovoljna, tu ili nedostaje tekućine ili ima previše brašna, zavisi s koje strane gledaš 😀

kako sam sve suhe sastojke već bila zajedno izmiješala onda sam sve i stavila u smjesu, dodala i soka od naranče i ruma, ali je to i dalje bilo pregusto

sam okus nije loš, vjerojatno je tome pridonio i rum i sok 😉

znači, ako ćete isprobavati ovaj recept, savjetujem da stavite 100 g brašna manje ili suknete unutra bar 2 dl mlijeka

evo vam original recept, da li da uopće navedem izvor, nije im baš za pohvalu 😀

čokoladni muffini s medom – dobro da nisu napisali sočni 😛

sastojci:

300 g brašna
4 žlice kakaa
1 1/2 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
125 g omekšalog maslaca
4 žlice meda
150 g šećera
3 velika jaja
50 g mljevenih badema – ja sam stavila lješnjake
za ukrašavanje nutella i bademi u lsitićima – sjeckani lješnjaci kod mene

miksajte maslac sa šećerom i medom dok ne postane pjenasto, dodajte jedno po jedno jaje dok se dobro ne umiješa, polako dodajte pomiješane suhe sastojke – rekla sam već, smanjiti brašno ili dodati nekakvu tekućinu, ja sam umiješala 2 žlice ruma i 2 žlice soka

peći na 180°C 15-20 minuta, probajte čačkalicom nakon 15 minuta

danas sam kuhala nešto jednostavno, bit će sutra kraći post 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: