češki kolač

1 tra.

zašto se tako zove pojma nemam, vjerojatno česi za njega nikad čuli nisu 😀

kolač koji sam nekad pekla svako malo, a onda koje desetljeće zaboravila na njega

jedino što mi je sad nekako slađi nego prije, mogu se skoro zakleti da onih 100 g šećera u prahu u žutoj kremi nekad nije pisalo u receptu, odjednom se stvorio taj šećer, ostala sam iznenađena kad sam pročitala recept…100% sam sigurna da taj sastojak nikad prije nisam vidjela pa mislim da ga možete i izostaviti iz recepta, bit će i tako više nego dovoljno slatko

Sastojci

Biskvit: 5 jaja. 250 g šećera, 200 g brašna, 1 žlica vode, 2 žlice kakaa

Krema: 150 g šećera, 5 žumanjaka, 5 žlica brašna, 1/2 l mlijeka, 200 g maslaca, 100 g šećera u prahu koji slobodno zaboravite

Pjena: 5 bjelanjaka, 250 g šećera, sok od 1/2 limuna

Priprema:

Biskvit: Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, vodu i još malo tucite. Zatim dodajte brašno i jedan po jedan žumanjak, na kraju umiješajte kakao. Kod mene je to izgledalo malo drugačije, čudila sam se kako je biskvit pregust i skoro ga takvog stavila peći kad sam u zadnji čas primijetila na drugom ormariću zdjelicu sa žumanjcima. Eto, nemojte nešto zaboraviti i nemojte predugo miksati smjesu jer će biti presuha a to vam se može dogoditi ako ovako rastreseno pripremate kolač 😉

Smjesu stavite u dosta veliki lim ili vatrostalnu posudu, otprilike 25 x 35 cm i pecite na 180°C, kod mene je trajalo nepunih 20 minuta, u originalnom receptu piše na 200°C 40-50 minuta, ne znam kakve su nekad pećnice bile, izgleda slabogrijuće…mislim da bih komad ugljena izvadila iz svoje prema toj uputi

Krema: šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka (kao kad kuhate puding) dobro izmiješajte i ukuhajte u 1/2 litre zakuhanog mlijeka, ali nemojte baš tako postupiti jer ćete dobiti kajganu :D, nego u tu smjesu ulijevajte kipuće mlijeko u laganom mlazu kad to napravite tek onda sve prelijte u zdjelu u kojoj se kuhalo mlijeko i nastavite kuhati na laganoj vatri jedno 5 minuta dok ne dobijete gustu kremu. Pustite da se ohladi, ohlađenu kremu umiješajte u izmiksani putar sa ili bez šećera u prahu, odluka je na vama 😉

Pjena: Bjelanjke istucite u čvrti snijeg, postepeno umiješajte šećer i onda još tucite desetak minuta na pari.Kad je gotovo, umiješajte sok od limuna.

Slatko vam bilo 🙂

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: